8.10.2024. 9:39
0
Kosovo ukinulo zabranu uvoza robe iz Srbije
FOTO: n1
Vlada Kosova odlučila je ukinuti zabranu ulaska robe porijeklom iz Srbije na svojoj granici i umjesto toga preći na pojačanu kontrolu, rekao je u ponedjeljak premijer Albin Kurti.

Kosovo će uspostaviti privremeni granični prijelaz s visokim nivoom sigurnosti za srpsku robu, ali će se ta mjera primjenjivati na svim prijelazima na granici sa Srbijom nakon postavljanja skenera, rekao je Kurti tokom konferencije za novinare.

Kosovo je blokiralo uvoz robe porijeklom iz Srbije od juna 2023..

Lokalni mediji izvijestili su da je ta mjera znatno smanjila broj srpske robe koja se unosi na sjeverno Kosovo gdje su Srbi većina, zamjenjujući je robom porijeklom s Kosova ili iz Albanije.

Srbija je prošle godine činila 3,4 posto ukupnog uvoza Kosova, priopćio je kosovski statistički ured.

Prošlog mjeseca, posebni predstavnik njemačke savezne vlade za zemlje zapadnog Balkana, Manuel Sarrazin, pozvao je Kosovo da ukine zabranu, tvrdeći da ona blokira slobodnu trgovinu i ometa Srednjoeuropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA), te upozorio da neuspjeh da se to učini moglo bi isključiti Kosovo sa summita u Berlinu zakazanog za 14. oktobar. Ako bi se Kosovo pridržavalo, to bi omogućilo vladi u Prištini da sama bude predstavljena u CEFTA-i. Kosovo se pridružilo CEFTA-i 2007. u okviru Privremene administrativne misije Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK).

Kurti je u ponedjeljak potvrdio da je odluka o ukidanju zabrane potaknuta značajem učestvovanja Kosova na Berlinskom summitu.

Berlinski proces služi kao jedini uključivi okvir za Kosovo među svih šest zemalja Zapadnog Balkana, fokusirajući se na poboljšanje regionalne integracije i usklađivanje sa standardima EU-a u raznim područjima politike.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.